Toleransevinduet og kroppens språk!

Kroppen min bærer på mine opplevelser, minner og historie. Den gir meg signaler når det blir for mye og jeg har beveget meg utenfor toleranse vinduet mitt. Jeg må lære meg å lytte til de ulike signalene kroppen gir meg.  Kroppen gir meg ulike signaler, det er opp til meg å lære meg å kjenne de. Om jeg  er utenfor toleransevinduet mitt over tid, uansett om jeg beveger meg utenfor i den negative  (hypo/underaktivering) eller positive (hypo/overaktivering) siden vil dette bli en belastning. Om denne belastningen vedvarer over tid opplever jeg at livet blir vanskeligere for meg.  Når jeg havner utenfor toleransevinduet slår ofte ulike overlevelses mekanismer inn for at jeg skal fungere utenfor toleransevinduet mitt. Om jeg lærer meg å kjenne de ulike overlevelses mekanismene jeg har automatisert og  bruker, kan jeg raskere stabilisere meg selv eller ved hjelp av andre rundt meg.

IMG_3060

Bildet over har jeg skissert toleransevinduet. Toleransevinduet mitt kan bli mindre om jeg over tid har vært utenfor en stund og dette har blitt til en belastning. Toleransevinduet kan også øke ved å stabilisere seg innenfor toleransevinduet over tid. Husk at disse vinduene er individuelle og det er også kroppen vår, den lagrer og gir signaler i forhold til hva vi opplever.

De fleste av oss har et liv som går i bølgedaler, noen dager er det topp og noen dager er vanskligere. Vi blir påvirket av omgivelsene våre og hva vi forlanger av oss selv. Disse bølgene er de bølgene som beveger seg i, over og under toleransevinduet. Dette er grunnen til at jeg har valgt å fortelle dere litt om toleransevinduet. Jeg synes modellen skaper en lettere forståelse av hva som skjer når ting blir vanskelig.

Legger ved en link fra Dag Nordanger: https://www.youtube.com/watch?v=ugC4EdmsKWc Han har fokus på Toleransevinduet i forhold til traumer og barn i denne youtube videoen. Synes han er veldig flink til å forklare denne modellen, dermed legger jeg ved linken. Husk at tolarenasevinduet gjelder for oss alle, alle har sitt eget toleransevindu.

Hvordan opplever du kroppen din? Hvordan gir kroppen din uttrykk for din historie?
Hva betyr dine kroppslige signaler for deg? Hva er dine overlevelsesmekanismer?

Dagens motto: Lytt til kroppen, den har svarene!

 

Blogglisten hits

3 tanker om “Toleransevinduet og kroppens språk!”

 1. Hei.
  Har lest en gang til om toleransevinduet,forstår ikke helt. Er det slik at vi alle har vårt eget toleranse område? Som er likt alle perioder i livet?
  Tror at min depresjon er et utrykk for at jeg beveger meg på utsiden av det som egentlig er meg. Kan bare ikke finne ut av hva som er feil.Når det er en reaksjon som har vart over mange år,blir det en del av livet.
  Det er helt sikkert flere en meg som har det slik,så vi kan diskutere dette her. Det er din blog så du bestemmer.

  1. Hei Svend,
   Så fint at du sier at du ikke forstår alt jeg skriver. Jeg skal prøve å forklare ut fra dine spørsmål, håper det da blir mer forklarlig.
   Toleransevinduet er individuelt og alle har sitt toleransevindu.
   Toleransevinduet kan og vil forandre seg med årene utfra hva du opplever. Hva du opplever vil avgjøre hvor du ligger i Toleransevinduet. Om du opplever noe positivt ligger du oppe i vinduet og om du opplever noe negativ vil du ligge i nedre delen av vinduet, samt variablene i mellom her. Om du finner balansen innenfor vinduet ditt vil Toleransevinduet ditt gradvis øke. Denne økningen vil si det samme som at du tåler mer både positive og negative hendelser, fordi Toleransevinduet har økt.
   Om det skjer noe veldig positivt som er mer enn du er vant til og Toleransevinduet ditt er trent til, vil du gå utenfor Toleransevinduet på hyper / pluss nivået. Samme vil skje om det er hendelse eller hendelser som er negativt ladet og det er mer enn hva du tåler der du er nå, da vil du gå på utsiden av Toleransevinduet på den hypo / negative nivået. Om du over tid er på utsiden av Toleransevinduet enten på positive eller negative siden vil dette medføre til at du tar i bruk overlevendes strategier som ligger lagret i hjernen din for å overleve. Over tid vil også Toleransevinduet ditt gradvis bli forminsket og du blir mer og mer sliten og overlevelse mekanismene slår inn. Over tid vil dette gi depresjon, men husk at disse reaksjonene er individuelle. Uansett reaksjon er det om å gjøre å få snudd den sirkelen som har startet så hen kommer på innsiden av Toleransevinduet igjen.
   Spent på om dette ble lettere å forstå nå?

   Wera

   1. Er da tåleransevinduet det samme fra starten, eller endrer det seg gjennom livets mange epoker? Om det gåran kalle det den samme størrelsen?
    Endrer det bare størrelse når vi beveger oss på utsiden?
    Forresten vi blir jo mer eller mindre tolerante med åra. Det jeg prøver å forstå, er om det går å finne ut eller tilbake til en toleranse som er min!
    Dem av oss som har beveget oss på utsiden av vinduet vårt over år, har en jobb å Gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *