Grenser og grensesetting!

Da er påsken 2016 på hell og våren er på sin innmars. Når våren kommer er vi ofte mer ute og dette medfører oftest at vi omgås flere personer. Av egen erfaring er det på den lyse årstiden jeg føler jeg ikke strekker til slik jeg ønsker, for det er så mye som frister. Dette kan medføre til at jeg fort tar feil valg, strekker meg for langt i forhold til mine egne grenser eller strekker meg for andre. Som igjen fører til at jeg ikke får det optimalt med meg selv. Dette fordi jeg ikke klarer å si nei til de settingene som hele kroppen min sier at jeg burde si nei til, men hodet og samvittigheten sier ja til.

Hele livet så former vi andre og andre former oss. Vi setter grenser for oss selv og for de rundt oss. Mange ganger er grensene helt naturlige og vi tenker ikke engang over at vi setter dem for oss selv eller andre. Andre ganger er det veldig vanskelig å sette grenser og spesielt for andre. Om vi klarer å sette grenser vil det ofte føre til dårlig samvittighet til å begynne med, selv om vi vet at det er det beste for oss selv og kanskje også andre. Andre ganger kan vi sette for mange grenser. Noen ganger kan vi også stusse over andres grensesettinger.  Det er da viktig å ikke bedømme de andres grenser, men tenke at det alltid er en grunn til at noen setter en grense!

Er du flink til å sette grenser for ditt eget beste? Setter du grenser for dine nærmeste? Eller blir det fort en bjørnetjeneste som slår tilbake på deg ved et seinere tidspunkt!? Hvordan er det med samvittigheten din?

Husk at når man begynner å sette grenser er dette uvant og skaper ofte dårlig samvittighet. Dette er også uvant for de som opplever at du begynner å sette grenser og et viktig verktøy er å snakke om det.

Når man begynner å sette grenser på et området hvor man kanskje hele tiden har sagt ja, mens hele kroppen har sagt at dette gjør du ikke for deg selv, kun for andre. Og i tillegg blir du faktisk i dårlig humør etter du har gjort det fordi det var ikke det du ønsket å bruke tiden din på. Neste gang du begynner å kjenne på denne motstanden i kroppen, hodet sier ja av gammel vane og kroppen nei. Stopp opp og tenk litt! Kjøp deg gjerne litt tid og si at det må du tenke litt på. Om kroppen din sier nei, oppfordrer jeg deg til å prøve å si nei denne gangen. Ja, da kommer den dårlige samvittigheten, men den vil bli svakere og svakere for hver gang om det virkelig er riktig å si nei i denne sammenhengen. Og når du har jobbet lenge med dette så blir det som en dumpehuske. Fra alltid sagt ja, all vekt på den ene siden av dumpehusken, til å dumpe helt ned på andre siden og si nei. Denne husketuren gir forandringer og det er helt normalt å kjenne på den både for deg og de rundt deg. Her kommer jeg tilbake til balanse, når man jobber med dette over tid har man mulighet til å finne en fin balanse slik at det ikke blir slike husketurer og at kroppen får det bedre og en god samvittiget for deg selv og de rundt deg.

Dagens motto: Sett grenser slik at du får det bedre og lytt til kroppen din!!

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *